sobota 5. října 2013

makový závin z kynutého těsta - domácí pekárna

makový závin



  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g sádla
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 15 g droždí
  • špetka soli
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
těsto vypracuje a nechá nakynout domácí pekárna,
sádlo a máslo musí být rozměklé, ostatní v pokojové teplotě, 
ve vlažném mléce se rozmíchá 1 lžička krupicového cukru a 15 g droždí,
na dno pekárny nejprve tekuté, nahoru mouku, sůl.
zapnout troubu na 180 a nechat vyhřát
pokud není pekárna, 
tak zadělat klasicky ručně- nejprve kvásek, 
pak  vypracovat hladké těsto, 
tak aby se nelepilo na vařečku, 
nechat nakynout na teplém místě.

hotové těsto rozdělit na 4 díly, budou 4 makové záviny
z každého vyválet obdélník, 
natřít náplní, 
zatočit závin, 
dát na plech na pečící papír,
potřít mašlovačkou rozšlehaným žloutkem (v hrnečku našlehat žloutek s troškou teplé vody)
a péct v troubě na 180 dozlatova.( v horkovzdušné na 160)

maková náplň: 
  • mléko
  • pomletý mák
  • cukr krupice
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • švestková povidla
  • 1-2 lžíce rumu
pomletý mák svařit s mlékem a cukrem, nechat vychladnout, podle chuti vmíchat skořici, povidla, rum- vše přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně.....


další náplně: 
ořechová, tvarohová, jablková, kakaová

kakaová náplň:
kakao, cukr moučka, rozinky
rozválený obdélník těsta poprášit kakaem, moučkovým cukrem, rozinky a zatočit
tvarohová náplň:
měkký tvaroh, cukr moučka, 1 žloutek, 1 lžička citronové kůry, rozinky
jablková náplň:
nastrouhat jablka na hrubém struhadle(nebo nakrájet na tenké plátky), skořice, cukr moučka, rozinky, pomleté vlašské ořechy
rozválený obdélník posypat ořechy, nebo strouhankou, pak jablka, skořici, cukr, rozinky, zatočit závin
ořechová náplň:
mleté vlašské ořechy, svařit s mlékem, moučkový cukr, skořice,1 - 2 lžíce rumu,  možno zahustit trochou strouhanky







Žádné komentáře:

Okomentovat