pátek 20. listopadu 2015

příloha - kysané zelí


  • kysané zelí - nejlépe chlazené v alobalovém sáčku (efko) 2 ks
  • sádlo
  • cibule
  • kmín
  • cukr
  • sůl
  • ocet
  • špek - slaninu
do kastrolu dát 2 sáčky kysaného zelí, vymačkat z něj vodu,
nemusí se propírat, ale jen pokud není moc moc kyselé

podlít trochou vody( moje velká chyba, že mám potřebu nalít moc vody, a pak mě zelí plave)

zamíchat, ochutnat, přisolit, přidat kmín (ne moc, aby nezhořklo)

přivést k varu, nechat provařit bez pokličky, aby vyletěl zelový smrad

za chvíli přiklopit pokličkou a dusit do poloměkka

cibuli nakrájet najemno
kousek špeku nakrájet najemno
na pánvičce rozpustit trochu sádla
přidat špek
pak cibuli
orestovat do sklovata (max do růžova)

přidat k poloměkkému zelí

a také pak zahustit záklechtkou - pozor dát málo vody
nebo zahustit klasicky světlou jíškou - na sádle osmažit hladkou mouku - nespálit
a taky mít v pohotovosti světlou instantní jíšku knorr
a toto je kritický okamžik- zahustit tak akorát, a pozor aby tam nebylo moc vody (což se mi párkrát stalo)

dodusit cca 5 - 10 minut, aby se mouka provařila, a nebyla syrová (zkušený kuchař to pozná, machr)

ochutnat, dosolit, dosladit nebo přikyselit octem, a nechat zaležet........

pokud už nevím, jak mě chutná, nezdá se mě, raději už nechat tak, a raději ochutnat ještě jednou, jak se uleží..

Žádné komentáře:

Okomentovat