- kysané zelí - nejlépe chlazené v alobalovém sáčku (efko) 2 ks
- sádlo
- cibule
- kmín
- cukr
- sůl
- ocet
- špek - slaninu
do kastrolu dát 2 sáčky kysaného zelí, vymačkat z něj vodu,
nemusí se propírat, ale jen pokud není moc moc kyselé
podlít trochou vody( moje velká chyba, že mám potřebu nalít moc vody, a pak mě zelí plave)
zamíchat, ochutnat, přisolit, přidat kmín (ne moc, aby nezhořklo)
přivést k varu, nechat provařit bez pokličky, aby vyletěl zelový smrad
za chvíli přiklopit pokličkou a dusit do poloměkka
cibuli nakrájet najemno
kousek špeku nakrájet najemno
na pánvičce rozpustit trochu sádla
přidat špek
pak cibuli
orestovat do sklovata (max do růžova)
přidat k poloměkkému zelí
a také pak zahustit záklechtkou - pozor dát málo vody
nebo zahustit klasicky světlou jíškou - na sádle osmažit hladkou mouku - nespálit
a taky mít v pohotovosti světlou instantní jíšku knorr
a toto je kritický okamžik- zahustit tak akorát, a pozor aby tam nebylo moc vody (což se mi párkrát stalo)
dodusit cca 5 - 10 minut, aby se mouka provařila, a nebyla syrová (zkušený kuchař to pozná, machr)
ochutnat, dosolit, dosladit nebo přikyselit octem, a nechat zaležet........
pokud už nevím, jak mě chutná, nezdá se mě, raději už nechat tak, a raději ochutnat ještě jednou, jak se uleží..
Žádné komentáře:
Okomentovat