- 350 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 140 g tuku (Hera, máslo)
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 celé vejce
- kakao - podle potřeby, tmavost,kvalita kakaa
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka skořice
- špetka drceného nového koření
na vále vše důkladně, důkladně vypracovat v hladké lesklé těsto
hotové těsto nechat v chladu uležet cca 2 hodiny (zabalit do potravinové folie)
nachystat plechy
nachystat formičky na pracky
zapnout troubu 180
perfektně natlačit těsto do formiček
péct "dorůžova" - výborný termín, který se používá aby se to sakriš nespálilo, pač rozhodující okamžik, kdy to ještě není, a pak už je to v pr...., je velmi nevyzpytatelný
upečené horké formičky ihned na plechu otočit- vzít si chňapku, utěrku ale beztak to obvykle nepomůže a prsty pálí jak čert
za chvíli- nikdo neví za jak dlouho, formičky vyklepnout- a horké pracky obalovat v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem
skládat do piksle a nechat v chladnu zaležet až budou měkké
co je to špetka?
špetka je název pro ždibec, trochu, drobet, maličko, na špičku nože, na kraj lžičky,
jako že je něčeho tak akorát, malé množství.
špetka je tolik to co vezmu mezi dva prsty - pro ty kdo mají velké prsty na rukou, nebo tolik to co vezmu mezi 3 prsty - klasika, mezi palec,ukazováček a prostředníček.
zkrátka je to špetka, která způsobí konečný výsledek vaření a pečení- dá se toho víc- může se vyhodit, dá se toho míň - dá se někdy zachránit dochucením, ale v případě pracek nepomůže nic.
Žádné komentáře:
Okomentovat