úterý 25. června 2013

rýže




Rýže je jednoletá, asi 1 až 2 metry vysoká bylina s dlouhými úzkými listy.
Květenství této byliny mohou být velká 30 až 50 cm. Jednotlivé kultivary rýže se liší především místem původu.
Existují rýže kalifornské, čínské, italské, indické, thajské, japonské, pákistánské, filipínské a mnoho jiných.

Zrno rýže je tvarované velmi různě. Jsou zrna podlouhlá, oválná až kulatá, krátká a dlouhá. Od tvarů pak plynou názvy odrůd: dlouhozrnná, krátkozrnná, kulatozrnná.
V dnešní době se však klade velký důraz na značku a kvalitu.

Rýže Basmati
Je to dlouhozrnná rýže s velice výraznou vůní. Roste kromě Indie také v Pákistánu a Íránu, kde vždy jeden rok "stárne", aby se rozvinula její plná vůně s oříškovým nádechem. Basmati se skladuje dva roky, aby se zbavila veškeré vody.Vařená rýže je proto sypká. Rýže basmati obsahuje minimum cukru a lepku, takže je vhodná pro dietní stravu. Používá se v typických indických jídlech.



Rýže Arborio
Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota. Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Je pojmenována podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se hojně pěstuje Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente.



Jasmínová rýže
je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v čínské kuchyni a pěstuje se v Thajsku. Kromě toho, že má žlutohnědou barvu a ovesnou vůni, snižuje hladinu cholesterolu.



Planá - divoká rýže
to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.


Bhútánská rudá rýže
Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.



Rýže Carnaroli
Řekneme-li slovo rizoto, většinu z nás napadne rýže Arborio. Existuje však druh rýže, který podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodný pro přípravu al-dente rizot. Ano, právě rýže Carnaroli může Arboriu směle konkurovat. Tato krátkozrnná rýže se pěstuje také v Itálii, je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí.

  

Žádné komentáře:

Okomentovat