- 200 g rýže - kulatá nebo obyčejná, aby se uvařila na kaši
- 750 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
do kastrolu se silným dnem dát mléko
jak je horké přidat máslo, cukr a přebranou vypranou rýži
rýži uvařit do měkka na kaši
nechat vychladnout
- 60 g másla
- 80 g cukru
- 3 vejce
- citronová kůra
- vanilka
- ovoce - jablka, meruňky, jahody....
připravit ovoce- nastrouhat, nakrájet, odpeckovat...
nákypovou formu- nejlépe z varného skla - vymazat máslem
zapnout troubu na 180
rozdělit vejce, žloutky dát do mísy
v druhé míse z bílků ušlehat hustý sníh
žloutky, máslo a cukr utřít do pěny
přidat citronovou kůru a vanilku
zamíchat vychladlou rýžovou kaši
a nakonec hustý sníh z bílků
(při zamíchávání sněhu z bílků lze přidat hrst strouhaných vlašských ořechů)
polovinu hmoty nalít do formy
uhladit
proložit ovocem
nalít zbytek hmoty
uhladit
péct v předehřáté troubě cca 1 hodinu - kontrolovat - "dorůžova"
rýžový nákyp vařím od oka, nic nevážím a neodměřuji, u tohoto receptu to mám za sebou.
Žádné komentáře:
Okomentovat