úterý 25. června 2013

rýžový nákyp

sladký oběd rýžový nákyp s ovocem- jablka, meruňky,jahody....


  • 200 g rýže - kulatá nebo obyčejná, aby se uvařila na kaši 
  • 750 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru

do kastrolu se silným dnem dát mléko
jak je horké přidat máslo, cukr a přebranou vypranou rýži
rýži uvařit do měkka na kaši
nechat vychladnout
  • 60 g másla
  • 80 g cukru
  • 3 vejce
  • citronová kůra
  • vanilka
  • ovoce - jablka, meruňky, jahody....
připravit ovoce- nastrouhat, nakrájet, odpeckovat...

nákypovou formu- nejlépe z varného skla - vymazat máslem
zapnout troubu na 180

rozdělit vejce, žloutky dát do mísy
v druhé míse z bílků ušlehat hustý sníh
žloutky, máslo a cukr utřít do pěny
přidat citronovou kůru a vanilku 
zamíchat vychladlou rýžovou kaši
a nakonec hustý sníh z bílků
(při zamíchávání sněhu z bílků lze přidat hrst strouhaných vlašských ořechů)

polovinu hmoty nalít do formy
uhladit 
proložit ovocem
nalít zbytek hmoty
uhladit
péct v předehřáté troubě cca 1 hodinu - kontrolovat - "dorůžova"


rýžový nákyp vařím od oka, nic nevážím a neodměřuji, u tohoto receptu to mám za sebou.


Žádné komentáře:

Okomentovat