úterý 4. března 2014

bílkový chlebíček

z 8 bílků


  • 8 bílků
  • 260 g moučkového nebo krupicového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 140 g oříšků - lze namíchat nastrouhané s posekanýma
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • kousek hořké čokolády
z bílků ušlehat sníh, nejlépe elektrickým šlehačem a postupně přidávat a zašlehat cukr, až je rozpuštěný a sníh hustý,
opatrně vmíchat hrubou mouku a rozpuštěné (rozehřáté ale ne horké) máslo,
1 lžíci rumu, 
a vše ostatní - posekané nebo nakrájené na malé kousky:
oříšky, kandované ovoce, rozinky, pomerančová kůra, nasekaná hořká čokoláda
dáme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem, 
dají se použít i 2 srnčí hřbety,
nebo nejraději peču na hlubokém plechu na pečícím papíru a pak nakrájím na kousky.
peče se zvolna v přiměřeně vyhřáté troubě cca 1 hodinu, pokud je na plechu tak 20 - 30 minut, 150-160 C, nebo i na menší teplotu - je to našlehaný sníh, a taky každá trouba peče jinak.

zkušené cukrářky tento recept pečou bez vážení, od oka, baj očko, přiměřeně, mají to tzv. v oku...

tip:
dala jsem jen 200 g krupicového cukru,
bílkový chlebíček na plechu, 
do těsta jen posekané vlašské ořechy a pomleté vlašské ořechy, nakrájené sušené brusinky.
povrch těsta posypat kousky posekaných ořechů a pocákat medem.
upečeno, vyzkoušeno, bylo to dobré, ale připravené od oka, bez vážení, tak uvidím jaké to bude příště....

Žádné komentáře:

Okomentovat