středa 12. března 2014

šlehačková roláda s nutellou



  • 4 vejce
  • 120 g cukr moučka
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače do šlehačky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • nutella
  • nastrouhaná čokoláda - hoblinky na ozdobení
z bílků ušlehat šlehačem pevný sníh
žloutky a moučkový cukr vyšlehat do pěny
do žloutkové pěny zlehka vmíchat sníh z bílků
přimíchat prosátou polohrubou mouku

na plech pečící papír
těsto nalít na plech a rovnoměrně rozetřít
předehřátá trouba na 180 C, péct 15 - 20 minut

upečený korpus překlopit na utěrku poprášenou moučkovým cukrem
a stáhnout z korpusu pečící papír
korpus i s utěrkou zarolovat a nechat vychladnout

šlehačku, vanilkový cukr a ztužovač ušlehat
vychladlý piškotový plát potřít nutellou
na něj rozetřít 2/3 šlehačky
stočit do rolády

dát do lednice a nechat cca 1 hodinu tuhnout

ztuhlou roládu potřít zbylou šlehačkou, posypat nastrouhanou čokoládou





Nutella je obchodní značka čokoládové pomazánky z lískových oříšků, kterou vyrábí italská společnost Ferrero.
Recept vznikl roku 1941 upravením receptury dříve vyráběné pomazánky.
Starší produkt, Gianduja, byla směs obsahující přibližně 50 % mandlí nebo lískových ořechů a 50 % čokolády.
Začala se vyrábět v italském Piedmontu poté, co zdanění kakaových bobů ztížilo výrobu běžné čokolády. Původně se vyráběla v pevném stavu, ale později byla změněna na krémovitý produkt Supercrema. V roce 1963 bylo složení znovu upraveno a produkt byl již definitivně přejmenován na Nutella.
První sklenice Nutelly opustila továrnu Ferrero 20. dubna 1964.
Podle štítku výrobku jsou hlavní ingredience Nutelly cukr a rostlinné oleje (většinou palmový ), následují lískové ořechy, kakao a sušené odstředěné mléko.
Nutella je v mnoha zemích prodávána jako „oříškový krém“. 
Podle italského práva nemůže být označena jako čokoládový krém, protože nesplňuje minimální koncentraci kakaové sušiny.



Žádné komentáře:

Okomentovat