neděle 28. dubna 2013

piškotový šlehačkový dort s ovocem





korpus - piškotové těsto

příprava nejlépe 2 dny, 1. den upečeme korpus, 2. den naplníme, nazdobíme
a necháme přes noc zaležet v lednici, 3. den je dort nachystaný

korpus upečeme nejlépe den dopředu před naplněním, a dáme do chladu zaležet- spíž-špajzka-komora

  • 4 vejce
  • 160 g cukr krupice
  • 120 g polohrubá mouka

vymazat a vysypat dortovou formu
vychytávka- dno formy potáhneme pečícím papírem a formu složíme

rozklepneme vejce
do velké misky bílky
do malé žloutky

z bílků se ušlehá tuhý sníh- zašlehá se trochu cukru krupice
pak postupně přidáváme ostatní 
cukr
žloutek- každý žloutek zaprášíme polohrubou moukou a postupně vyšleháme 
v hladké těsto

nalít do formy
uhladit směrem k okrajům
dát do studené trouby
zapnout na 175
upéct



před plněním
rozkrojit zaležený korpus na 2 nebo na 3 patra

rozříznutí korpusu - nožem
ostrým špičatým delším nožem píchneme až do středu korpusu
korpus pomalu otáčíme
nůž vedeme horizontálně
pozor- neotáčet korpusem příliš rychle
odříznuté kolo korpusu zvedneme pomocí tvrdého papíru nebo dortové desky

rozříznutí korpusu - nití
na korpusu uděláme nožem zářez v příslušné výšce
vezmeme silnou nit a vložíme do zářezu
překřížíme a nit pomalu stahujeme
odříznuté kolo sundáme pomocí desky z tvrdého papíru nebo dortové desky



náplň
  • 3 šlehačky ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 1 zakysaná smetana
  • ovoce- jahody, maliny, kompotované broskve nebo mandarinky....





3 šlehačky ušleháme se 3 ztužovači,  zlehka přimícháme 1 zakysanou smetanu, 
přidáme nakrájené kousky ovoce- ovocná chuť a pěkná barva šlehačky


dort naplníme podle vlastní fantazie
korpus
tence namazat výbornou marmeládou
šlehačková náplň
ovoce
korpus....

nahoru naskládat nakrájené ovoce, zalít želatinou

dát do lednice- zaležet do druhého dne
a je to

seznam všech surovin:
  • 4 vejce
  • 160 g cukr krupice ( jemný krystal)
  • 120 g polohrubá mouka
  • 3 šlehačky
  • 3 ztužovače
  • 1 zakysaná smetana
  • marmeláda
  • 1 želatina
  • ovoce - jahody.....







1 komentář:

  1. dort ve větší formě - 2 korpusy, nerozkrajovala jsem, náplň mezi korpusy a vrch dortu.
    nebo si přepočítat recept na 6 vajec.
    a vysoký dort- pekla jsem 3 korpusy, jeden tmavý - přidané kakao.


    OdpovědětVymazat