úterý 9. dubna 2013

recept- špenátová polévka

špenátová polévka



  • zmražený špenát
  • 1 velký brambor nebo 2 normál
  • máslo
  • cibule
  • česnek
  • 1 vejce
  • sůl
  • kdo chce - tak podravka-vegeta- kterou nepoužívají profíci, správně vývar
  • hl. mouka
  • mléko
  • zakysaná smetana na ozdobu a dochucení hotové polévky

nakrájet cibulku najemno
nastrouhat brambor najemno
v hrnci rozpustit máslo
orestovat cibulku
přidat brambor, chvilku chvilku orestovat
zalít vodou - dostatečně
vložit blok špenátu
osolit 
povařit cca 15min - až se špenát rozpustí, tak cca 15 min.
přilét mléko - baj očko, nebo smetanu, ale mléko stačí, musí být
podravku cca 1 lžičku
zahustit záklechtkou- do hrnku dát vrchovatou pol.lžíci hl. mouky, přilít studenou vodu, rozkvedlat, nalít přes sítko do vřící polévky, míchat, aby nebyly hrudky, a zase vše od oka, zkrátka až to bude jak má být
10min provařit
během provařování rozšlehat v hrnku vajíčko, a vmíchat do polévky
dochutit kdo chce česnekem

podáváme tak, že do talířku s polévkou dáme lžíci zakysané smetany podle chuti






Záludnou jedovatou látkou je šťavelová kyselina.
Vyskytuje se např. ve špenátu, mangol­du, šťovíku aj. 

Tyto rostliny jsou však z jiných hledisek důležitou složkou zdravé výživy. 

Pro potlačení jedovatých účinků šťavelové kyseliny je zapotřebí ji převést na nerozpustný šťave­lan vápenatý. 

Toho se docílí reakcí s vápenatými ionty, které jsou v dostatečném množství přítomny např. v mléčných výrobcích.

Proto musíme přidávat do špenátu mléko.



Žádné komentáře:

Okomentovat