- zmražený špenát
- 1 velký brambor nebo 2 normál
- máslo
- cibule
- česnek
- 1 vejce
- sůl
- kdo chce - tak podravka-vegeta- kterou nepoužívají profíci, správně vývar
- hl. mouka
- mléko
- zakysaná smetana na ozdobu a dochucení hotové polévky
nakrájet cibulku najemno
nastrouhat brambor najemno
v hrnci rozpustit máslo
orestovat cibulku
přidat brambor, chvilku chvilku orestovat
zalít vodou - dostatečně
vložit blok špenátu
osolit
povařit cca 15min - až se špenát rozpustí, tak cca 15 min.
přilét mléko - baj očko, nebo smetanu, ale mléko stačí, musí být
podravku cca 1 lžičku
zahustit záklechtkou- do hrnku dát vrchovatou pol.lžíci hl. mouky, přilít studenou vodu, rozkvedlat, nalít přes sítko do vřící polévky, míchat, aby nebyly hrudky, a zase vše od oka, zkrátka až to bude jak má být
10min provařit
během provařování rozšlehat v hrnku vajíčko, a vmíchat do polévky
dochutit kdo chce česnekem
podáváme tak, že do talířku s polévkou dáme lžíci zakysané smetany podle chuti
Záludnou jedovatou látkou je šťavelová kyselina.
Vyskytuje se např. ve špenátu, mangoldu, šťovíku aj.
Tyto rostliny jsou však z jiných hledisek důležitou složkou zdravé výživy.
Pro potlačení jedovatých účinků šťavelové kyseliny je zapotřebí ji převést na nerozpustný šťavelan vápenatý.
Toho se docílí reakcí s vápenatými ionty, které jsou v dostatečném množství přítomny např. v mléčných výrobcích.
Proto musíme přidávat do špenátu mléko.
Žádné komentáře:
Okomentovat