- 250 ml vlažného mléka
- 100 g cukr moučka
- 1/2 vanilkového cukru
- 35 g droždí
- 30 g másla
- 30 g sádla
- 60g oleje
- 2vejce
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 5 g soli
- 1 žloutek na potření
těsto vymíchá sama a dokonale a nechá vykynout domácí pekárna
vydělat z lednice máslo, sádlo a nechat změknout
do pekárny postupně dávat:
vlažné mléko
cukr + vanilkový
droždí
máslo, sádlo, olej
2 vajíčka
citr. kůra
hl. a pol. mouka
a nakonec nahoru sůl
zapnout pekárnu na program těsto ( cca 1hod 30min)
nachystat náplně do koláčů:
tvarohová náplň:
250 g polotučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, 50 g rozinek na ozdobení.
maková náplň:
100 ml mléka, 70 g cukru krupice, 130 g máku- svařit, nechat vychladnout.
maková náplň nebude tak suchá, když se přimíchají povidla.
oloupané mandle na ozdobení.
povidlová náplň:
200 g švestkových povidel- rozmíchat s troškou vlažné vody, aby byly tvárné.
na drobenku:
90 hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 45 g másla, 1/2 lžičky vanilkového cukru,
1 lžička rumu.
nachystat cca 3 plechy- dát pečící papír
zapnout troubu na 180
pekárna má hotovo, tak vyndat těsto na pomoučený vál
těsto je řidčí a je naomak mastné - tak to má být
lžičkou odkrajovat malé kousky
udělat - našoulet kuličky
kuličky skládat na plech na pečící papír- s rozestupy, pač nakynou
nechat chvilku nakynout
do středu každé kuličky udělat důlek, nejlépe klasickým kulatým 1kg kovovým závažím, pač je těžké, a vytlačí se opravdu souměrný důlek a koláč má pěkně nafouklé okraje
okraje potřít žloutkem
středy koláčků naplnit náplněmi - fantazii se meze nekladou -
- tvaroh a maliny, jahody, nebo jen ovoce- meruňky...
nechat chvilku nakynout
a šup do vyhřáté trouby
péct cca 15-20minut- hlavně nespálit takovou dobrotu
a upéct vše, nechat vychladnout, a uvařit dobrou kávu a mlsat
míchání těsta bez pekárny- ručně:
z poloviny mléka, lžičky cukru moučky, lžíce hladké mouky a droždí nechat na teplém místě vzejít kvásek.
v míse utřít máslo, olej, sádlo, sůl a zbylý cukr moučku do řídké pěny.
přidat vejce a znovu utřít.
do pěny vmíchat kvásek, hl. a pol. mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru.
vypracovat vláčné těsto.
nechat na teplém místě 20 minut kynout- klasika pod utěrku, nenahlédat, nedrcat.
těsto na vál- a postup už dál známe.........
Jaké peču sváteční koláče?
Žádné komentáře:
Okomentovat