neděle 7. dubna 2013

sváteční domácí koláče - domácí pekárna

sváteční koláče - nejen na neděli


  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukr moučka
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 35 g droždí
  • 30 g másla
  • 30 g sádla
  • 60g oleje
  • 2vejce
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 g soli 
  • 1 žloutek na potření

těsto vymíchá sama a dokonale a nechá vykynout domácí pekárna

vydělat z lednice máslo, sádlo a nechat změknout
do pekárny postupně dávat:
vlažné mléko
cukr + vanilkový
droždí
máslo, sádlo, olej
2 vajíčka
citr. kůra
hl. a pol. mouka  
a nakonec nahoru sůl

zapnout pekárnu na program těsto ( cca 1hod 30min)

nachystat náplně do koláčů:

tvarohová náplň:
250 g polotučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, 50 g rozinek na ozdobení.

maková náplň:
100 ml mléka, 70 g cukru krupice, 130 g máku- svařit, nechat vychladnout.
maková náplň nebude tak suchá, když se přimíchají povidla.
oloupané mandle na ozdobení.


povidlová náplň:
200 g švestkových povidel- rozmíchat s troškou vlažné vody, aby byly tvárné.

na drobenku:
90 hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 45 g másla, 1/2 lžičky vanilkového cukru,
1 lžička rumu.

nachystat cca 3 plechy- dát pečící papír
zapnout troubu na 180

pekárna má hotovo, tak vyndat těsto na pomoučený vál
těsto je řidčí a je naomak mastné - tak to má být
lžičkou odkrajovat malé kousky
udělat - našoulet kuličky
kuličky skládat na plech na pečící papír- s rozestupy, pač nakynou
nechat chvilku nakynout
do středu každé kuličky udělat důlek, nejlépe klasickým kulatým 1kg kovovým závažím, pač je těžké, a vytlačí se opravdu souměrný důlek a koláč má pěkně nafouklé okraje

okraje potřít žloutkem
středy koláčků naplnit náplněmi - fantazii se meze nekladou - 
- tvaroh a maliny, jahody, nebo jen ovoce- meruňky...
nechat chvilku nakynout
a šup do vyhřáté trouby
péct cca 15-20minut- hlavně nespálit takovou dobrotu
a upéct vše, nechat vychladnout, a uvařit dobrou kávu a mlsat









míchání těsta bez pekárny- ručně:

z poloviny mléka, lžičky cukru moučky, lžíce hladké mouky a droždí nechat na teplém místě vzejít kvásek.
v míse utřít máslo, olej, sádlo, sůl a zbylý cukr moučku do řídké pěny.
přidat vejce a znovu utřít.
do pěny vmíchat kvásek, hl. a pol. mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru.
vypracovat vláčné těsto.
nechat na teplém místě 20 minut kynout- klasika pod utěrku, nenahlédat, nedrcat.
těsto na vál- a postup už dál známe.........


Jaké peču sváteční koláče? 


  1. koláče v roce 2015 - vždy trochu jinak






Žádné komentáře:

Okomentovat