úterý 7. května 2013

chleba v domácí pekárně

domácí pekárna zamíchá, nakyne a upeče





domácí chleba - na 500 g mouky - 300 ml vody


  • 300 ml vlažné vody nebo 150 ml vody + 150 ml vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 3 zarovnané lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého droždí

do nádoby s hnětacím hákem nejprve tekutiny
vlažné mléko s vodou v odměrce rozmíchat s 1/2 kostkou čerstvého droždí
nalít do pekárny
2 lžičky cukru
500 g mouky
2 lžičky soli
1 lžička kmínu - hned, nebo až zapípá pekárna a chce nasypat zrníčka

varianta - sušené droždí:
tekutina
cukr
mouka
sůl
až nahoru na mouku mimo sůl sušené droždí
kmín

zapnout pekárnu
základní pečící program
obvykle program 1
hmotnost 750 g chleba
středně nebo více propečená kůrka - podle své chuti


chleba je z pšeničné mouky- takže světlý
po upečení dát na mřížku vychladnout
krájet nejdříve za 30 minut






Žádné komentáře:

Okomentovat