langoše
- 300 g hladké mouky
- 5 g cukru (krystal)
- 1/4 kostky čerstvého droždí nebo 4 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 150 - 180 ml vodyl
na zdobení sýr, kečup, česnek
na smažení olej
uděláme si kvásek
přidáme k mouce promíchané se solí a olejem
postupně přidáváme vodu, tak aby bylo těsto tak akorát
v teple pod utěrkou necháme vykynout
hotové těsto rozdělíme na 10 dílů
uděláme placky
placky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova
hotové langoše potřeme prolisovaným česnekem, kečupem a strouhaným sýrem nebo šunkou, křenem , podle chuti
Langoše jsou maďarské smažené placky z kynutého těsta. Často jsou potřeny česnekem, česnekovou šťávou, česnekovým máslem či kyselou smetanou. Jiné varianty jsou posypání strouhaným sýrem, šunkou nebo lečem. Mohou být připravovány doma, v současnosti jsou však oblíbeným sortimentem stánkového rychlého občerstvení a kupují se od pouličních prodavačů.
Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se vyráběly z těsta na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani. Nyní už lidé nemají v domech pece, proto se smaží langoše na oleji na pánvi .
Langoše se prodávají ve fast-foodech nejen v Maďarsku, ale také v Rumunsku a Srbsku, kde je známý pod názvem languš. Navíc byly přivezeny i do České republiky, Slovenské republiky aRakouska, kde jsou především ve Vídni populární na poutích (Prater).
Žádné komentáře:
Okomentovat