úterý 21. května 2013

domácí veka

chlebíčková veka






na 2 veky:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 25 g droždí
na 4 veky: 
  • 1 kg hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 50 g droždí

nechat domácí pekárnu pracovat, zadělá těsto
ve vlažném mléku rozmíchat droždí, nalít do pekárny, pak vlažnou vodu, lžičku cukru, rozměklé nebo rozpuštěné máslo, mouku, sůl a zapnout program těsto

nebo klasika - ručně - vymísit hladké těsto pomocí kvásku, nakynout pod utěrkou

včas zapnout troubu na 200
nachystat 1 nebo 2 plechy na 2 nebo 4 veky - vyložit pečícím papírem

hotové těsto vyklopit na pomoučený vál, a podle množství rozdělit na 2 nebo 4 díly
každý díl rozválet na tvar obdélníku
těsto zatočit
zamáčknout konce - zatlačit
dát na plech
nechat cca 10 min nakynout
na povrchu nožem zlehka šikmo několikrát naříznout 

potřít rozšlehaným  žloutkem se lžičkou teplé vody
péct ve vyhřáté troubě cca 30 min na 200
hotové horké veky dát vychladnout na mřížku



Žádné komentáře:

Okomentovat