honzovy buchty
povidlové buchty
vdolky s povidly
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 35 g čerstvého droždí
- 70 g másla (hera je ok)
- 50 g cukru krystal nebo krupice
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- švestkové povidla
- cukr moučka na posypání- pocukrování buchet
těsto bude míchat domácí pekárna:
vlažné mléko
rozmíchat v něm droždí
nalét do pekárny
přisypat cukr
rozpustit máslo, nebo dát změklé máslo do pekárny
přidat vejce
vanilkový cukr
citronovou kůru
nasypat mouku
špetka soli
zapnout program kynutí
cca 10 minut před skončením programu zapnout troubu na 180
nachystat plech- vyložit pečícím papírem
rozpustit trochu másla a nachystat mašlovačku
na pomoučený vál dát těsto
rozdělit na stejné díly na buchty- malé buchty, větší buchty.....
roztáhnout kousky těsta
lžičkou povidla- dle velikosti těsta a chuti
buchtu zabalit
aby povidla nevytekla
zabalenou částí dát na plech, jednu vedle druhé
boční část potřít máslem
a pak celou řadu potřít máslem
aby se pak buchty krásně oddělily
nechat cca 10 min dokynout pod utěrkou
šup do vyhřáté trouby
cca podle velikosti buchet péct 15 - 20 minut na 180
upečené buchty vydělat z trouby, potřít na povrchu rozpuštěným máslem
vychladnout
posypat - pocukrovat - moučkovým cukrem
dobrou chuť
zadělání těsta - klasická varianta- ruční, vařečková, míchací, hnětací
- mléko mírně zahřát aby bylo vlažné
- rozdrobit do něj droždí
- přisypat trochu z připraveného cukru
- zamíchat vařečkou
- dát pod utěrku na teplé místo a nechat vzejít kvásek
- do mísy prosít mouku
- do středu udělat důlek
- dát do něj vejce
- pomalu vmíchávat
- cukr
- rozpuštěné máslo
- vanikový cukr
- citronovou kůru
- špetka soli
- a přimíchávat kvásek
- pěkně míchat, vařečkou nebo rukou
- hněte se tak dlouho, až se přestane lepit na mísu a bude hladké a suché
- je-li moc tuhé- přidat trochu mléka
- je-li moc řídké - přidat mouku
- z těsta udělat kouli
- přikrýt utěrkou
- dát na teplé místo
- nechat kynout cca 20 až 30 minut, zkrátka tak dlouho až je těsto nakynuté
- těsto by se mělo zvětšit na dvojnásobek
- v dobře nakynutém těstě jsou bublinky
- velmi lehké a jemné těsto se získá, když se ještě jednou prohněte a znovu se nechá vykynout
toto zde všechno dělá sama domácí pekárna
s kynutým těstem zacházet opatrně, jemně, nesmí do průvanu, jemně rozdělovat,
válet, koulet, tvořit pač by se přerušil proces kynutí
Žádné komentáře:
Okomentovat