úterý 21. května 2013

domácí kynutý knedlík


Knedlík

je vařený pokrm vyrobený z těsta.
Složení těsta se podle různých receptů velmi liší.
Formují se do tvaru koule nebo šišky a vaří se v osolené vodě nebo v páře.
Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky. 
Zhruba od 17. století se začala využívat jako základ i mouka.
Na počátku 19. století nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem.
Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, např. vepřo knedlo zelo.



  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (21g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 houska - pak bude houskový knedlík

domácí pekárna zadělá (vymíchá a nakyne) těsto - nebo těsto vymíchat ručně, zadělat kvásek, a pak vymísit hladké těsto

ve vlažném mléku rozpustit droždí
nalít do pekárny
1 lžičku cukru
vejce
hrubou mouku
sůl

nachystat velký hrnec s osolenou vodou a zapnout
jak je těsto hotové- sledovat - klidně i dřív vypnout pekárnu
dát na pomoučený vál
pokud bude houskový knedlík tak zapracovat kostičky nakrájené housky
rozdělit těsto a vyválet knedlíky
vařit v osolené vodě
cca 20 - 25 minut podle velikosti knedlíků- v polovině otočit a vařit z druhé strany
vydělat z hrnce
ihned propíchat vidličkou!
potřít olejem- aby neztvrdly


uvařit knedlík se ne vždy podaří, těsto nesmí překynout, nesmí se nedovařit nebo převařit, nikdy to není jisté
minule jsem těsto rozdělila na 4 knedlíky, vařila po 2 ve 2 hrncích současně, aby druhá várka nepřekynula, a výsledek- 3 perfektní knedlíky - krásné bublinky v těstě, a 4. nečekaně v hrnci splasknul, uvařený byl, ale neměl tak krásné bublinky v těstě.




Žádné komentáře:

Okomentovat