- 1 kg hladké mouky
- 300 g tuku- Hera
- 360 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce rumu
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- + směs koření: skořice, hřebíček, nové koření, pepř, badyán, fenykl, anýz.
- + nebo 1 - 2 sáčky prášku do perníku ( dávám 2)
vše dohromady pořádně vypracovat v hladké lesklé těsto- buď ve velké míse nebo na pečícím válu- jak vyhovuje
zpracované těsto zakrýt potravinářskou folií a nechat přes noc odpočinout v lednici
ráno dělat a péct perníčky
při teplotě 180
nachystat plechy s pečícím papírem
formičky na vykrajování perníčků
na pomoučený vál dát těsto
těsto rozdělit na bochánky
vyválet na placku
vykrajovat perníčky
dát na plech a péct ve vyhřáté troubě na 180
horké upečené perníčky ihned na plechu potřít rozšlehaným vejcem- trošku zředit teplou vodou - aby byly perníčky lesklé
vychladlé perníčky zdobit
poleva na perníky:
1 bílek, šťávu z 1/2 citronu, 25 dkg moučkového cukru - vyšlehat do husté pěny, nejlépe ve vodní lázni!
upečené perníčky jsou měkké, nemusí se nechat odležet, hned k jídlu.
musí se uložit do chladu, zakrýt, protože by při suché pokojové teplotě ztvrdly.
takže nejlépe do krabice, do studené a vlhké špajzky- spíže- komory!!!
upekli jsme - prosinec 2013:
máme novou formičku - jezevčíky
máme novou formičku - jezevčíky
Žádné komentáře:
Okomentovat