středa 22. května 2013

recept na perníčky

perníčky - jsou hned měkké!!!





  • 1 kg hladké mouky
  • 300 g tuku- Hera
  • 360 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • + směs koření: skořice, hřebíček, nové koření, pepř, badyán, fenykl, anýz.
  • + nebo 1 - 2 sáčky prášku do perníku ( dávám 2)

vše dohromady pořádně vypracovat v hladké lesklé těsto- buď ve velké míse nebo na pečícím válu- jak vyhovuje
zpracované těsto zakrýt potravinářskou folií a nechat přes noc odpočinout v lednici
ráno dělat a péct perníčky
při teplotě 180

nachystat plechy s pečícím papírem
formičky na vykrajování perníčků

na pomoučený vál dát těsto
těsto rozdělit na bochánky
vyválet na placku
vykrajovat perníčky
dát na plech a péct ve vyhřáté troubě na 180

horké upečené perníčky ihned na plechu potřít rozšlehaným vejcem- trošku zředit teplou vodou - aby byly perníčky lesklé

vychladlé perníčky zdobit 

poleva na perníky:
1 bílek, šťávu z 1/2 citronu, 25 dkg moučkového cukru - vyšlehat do husté pěny, nejlépe ve vodní lázni!

upečené perníčky jsou měkké, nemusí se nechat odležet, hned k jídlu.
musí se uložit do chladu, zakrýt, protože by při suché pokojové teplotě ztvrdly.
takže nejlépe do krabice, do studené a vlhké špajzky- spíže- komory!!!




upekli jsme - prosinec 2013:
máme novou formičku - jezevčíky











Žádné komentáře:

Okomentovat