je původem italský kávový nápoj, který se skládá
z 1/3 espressa (20-30ml), 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.
Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích na cappuccino.
Do nahřátého šálku na cappuccino je potřeba připravit espresso a v nerezové
konvičce je třeba našlehat pěnu pomocí trysky horké páry.
Pěna je vytvořena tak, že do horkého mléka je vypuštěna horká pára pod tlakem,
a tak je vytvořena mléčná pěna, přesněji mikropěna s miniaturními bublinkami vzduchu.
Konečná teplota mléka by neměla přesáhnout cca 70oC.
Případné velké bublinky v mléku se odstraní poklepáním konvičky o stůl a mléko s mléčnou pěnou se nalije do šálku espressa tak, aby pěna dosahovala po horní okraj šálku (cca 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny).
Nalitím mléka lze v kávě kreslit obrázky zvané latte art.
Teplota nápoje by měla být taková, aby se cappuccino dalo ihned po přípravě vypít. Cappuccino se nesype skořicí, protože ta přebíjí chuť kávy.
Cappuccino z plnotučného mléka je krémovější a chutnější.
Technika latte art je velice populární. Často se ještě zdobí kakaovým sirupem nebo
kakaem a obrázky se dotváří pomocí tyčinky nebo špejle.
Toto zdobení lze podobně využít i při přípravě jiných nápojů z kávy.
Žádné komentáře:
Okomentovat