hláška z filmu PELÍŠKY (1999)
Podle námětu a scénáře Petra Jarchovského s využitím motivů z knížky Petra Šabacha Hovno hoří v režii Jana Hřebejka
máma Krausová: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?
Jindřiška Krausová: Noky přece musí být trošičku mazlavé. Na povrchu.
otec Kraus: Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky?
Jindřiška Krausová: Maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný.
otec Kraus: Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících?
Jindřiška Krausová: Mluvím o senzačních maminčiných nocích.
otec Kraus: O těchto nefalšovaných typických vídeňských bramborových knedlících? A ty se je opovažuješ nazývat...
Jindřiška Krausová: Noky.
otec Kraus: Knedlíky.
Jindřiška Krausová: Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.
recept na domácí bramborový knedlík:
- 1500 g brambor - uvařit nejlépe den předem
- 2 vejce
- 250 g hrubá mouka
- 250 g dětská krupice
- 20 g sůl
- sádlo na potření
uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemno
přidat - do velké mísy, nebo na vál - hrubou mouku,dětskou krupici, 2 vejce, sůl
vypracovat hladké těsto
dát na plotnu dostatečně velký hrnec s vodou - zapnout- nachystat do varu
těsto rozdělit na 4 díly
na vále vyválet knedlíky - válce o průměru cca 5 cm
ihned dát vařit do hrnce s vřící vodou ( bez soli )
vařit celkem 20 minut- po 10 min obrátit
v malém rendlíku rozpustit sádlo na potření
vylovit knedlíky z hrnce
propíchat vidličkou
pomastit rozpuštěným sádlem
hotovo
nakrájet knedle na kolečka
tak a máme 4 knedlíky - cca tipuju pro 8 hladových krků
recept si upravit a přepočítat i na menší množství - matematici to zvládnou levou zadní
a máme nok nebo knedlík?
Žádné komentáře:
Okomentovat